April 2016     

Rijke oogst Food Professional Day 2016

Aardappelen, groenten en peulvruchten vormden het smakelijke en veelzijdige middelpunt van de zesde editie van de Food Professional Day op maandag 4 april 2016. Deze ingrediënten passen in een toekomst van gezonder en duurzamer voedsel. En ze bieden oneindig veel mogelijkheden voor de chef om te variëren en zijn gasten te verrassen.

Lees meer


Bitter geeft balans en verzadiging

Chef Luc Kusters vindt de bittere smaak onmisbaar voor de balans in een gerecht. En prof. Vincenzo Fogliano ziet in bitter een signaal voor ons lichaam dat het verzadigd is. Mogelijk kan de bittere smaak zelfs worden ingezet in de strijd tegen obesitas.

Lees meer


Culinaire groentereis

Bauke van Lenteren, specialist flavour en convenience bij groenteveredelaar Rijk Zwaan, nam ons mee op een trip langs de internationale groentevelden. Zowel in het aanbod, als in de bereiding van groenten is er enorm veel variatie. Die rijkdom en variatie vormen een inspiratie voor de chef.

Lees meer


Ook aardappel is een seizoensproduct

Met zo’n vierduizend eetbare soorten en de bijbehorende variatie in smaken, texturen en kleuren heeft ook de aardappel de chef heel veel te bieden. Bovendien, zo betoogde Albert Kooy, kun je met de aardappel uitstekend met de seizoenen mee koken.

Lees meer


Creativiteit kun je leren

Iedereen kan creatieve vaardigheden verkrijgen. Die boodschap kwam van Jeroen van Oijen. Met Gastronomixs levert hij daarvoor de bouwsteentjes aan de chef, in de vorm van een database van componenten waarmee koks gerechten kunnen componeren. En de jonge chef Bas van Kranen liet zien hoe bij hem het creatieve proces in zijn werk gaat. 

Lees meer


Zilte teelt levert smaakvolle aardappel

Wat doet zilt water met de plant en wat proeven we hiervan? Ingrid van der Meer heeft hier bij Wageningen UR veel onderzoek naar gedaan, in samenwerking met Zilt Proefbedrijf op Texel en Marc van Rijsselberghe. Ze ontdekte dat de zilte teelt de aardappel niet alleen iets zilter, maar ook iets zoeter doet smaken.

Lees meer


Groenteconsumptie omhoog? Stop groente in de pasta!

De Nederlander eet veel te weinig groente en fruit. Ondanks talrijke campagnes komt nog maar een schamele 14 procent van de mensen aan 200 gram groente per dag. Bovendien verhoogde het Voedingscentrum in de nieuwe Schijf van Vijf de aanbeveling naar 250 gram groente. Dus het is eigenlijk nog treuriger gesteld met onze groenteconsumptie. Hoe kunnen we die dan verhogen? 

Lees meer


Diepvriesgroenten niet meer garen

Diepvriesgroente zijn verrassend vers. De groente van Bonduelle liggen na oogst al binnen vier uur gegaard en wel in de vriezer. Maar het vriesproces doet wel wat met de cellen in de groente. En dat heeft consequenties voor de bereiding. Miranda Gooiker en Berry Hoosemans van Bonduelle en Matthijs Dekker van Wageningen UR gingen in op de kwaliteit en beste bereidingswijzen van diepvriesgroente. 

Lees meer


Bonen hebben de toekomst

Food designer Michael Luesink van BOON heeft een missie. Dat is om de bonenconsumptie in Nederland te verdubbelen in 2020. Maar hoeveel restaurants hebben bonen op de kaart? Luesinks oproep luidde dan ook: laten we als foodprofessionals bonen op de kaart zetten.

Lees meer


Smaakmakende bodem

Dat smaak begint bij de bodem hoef je chef-kok Jonathan Karpathios van Vork & Mes niet uit te leggen. En iedereen in de zaal kon zelf het verschil proeven tussen gangbaar geteelde winterpeen en (smaakvollere) winterpeen uit de moestuin van Jonathan, waar hij biologisch-dynamisch werkt. Wat is echter de wetenschappelijke verklaring?

Lees meer


Impressie Dutch Cuisine lunch, infomarkt en workshops

Een fotoimpressie van de lunch met Dutch Cuisine signature, de infomarkt en onze zes workshops.

Lees meerCopyright © Food Professional Day